Select Page

Moni varmaan ihmettelee mitä ne Fuengirolan rantakadulla ja puistoissa lentelevät vihreät, kovaa meteliä pitävät linnut ovat. Nyt vihdoin sain niistä kuvankin, Fuengirolan city-papukaijoista!

Vihreät, äänekkäät linnut, joita näkee kaupunkien puistoissa ja rantakatujen palmuissa, ovat papukaijoja, munkkiaratteja. Muitakin vieraspapukaijalajeja Espanjassa on, mutta munkkiaratti on yleisin ja laajimmalle levinnyt Etelä-Amerikasta peräisin oleva vieraslaji.

Munkkiaratteja löytyy useista Espanjan kaupungeista. Suurimmat populaatiot ovat Espanjan suurkaupungeissa Madridissa, Barcelonassa, Valenssiassa ja koko aurinkorannikon rantakaistaleella. Aurinkorannikon suurin populaatio on Malagassa.

Laji viihtyy erittäin hyvin ja lisääntyy Malagan alueella, koska täällä on niille runsaasti ravintoa ja pesäpuita. Villi kanta on syntynyt karkuun päässeistä ja päästetyistä lemmikkipapukaijoista.

Yleisesti papukaijoista poiketen, mukkiaratit rakentavat pesän. Pesät ovat varsin raskaita ja niitä on sen vuoksi myös pudotettu alas, jotta ne eivät putoa ihmisten päälle. Useissa kaupungeissa papukaijakantaa on yritetty rajoitta ampumalla tai pyydystämällä niitä verkolla. Ne eivät kaupunkialueella varsinaisesti aiheuta haittaa, mutta niiden pelätään leviävän maatalousalueelle.

Parhaiten papukaijoja pääsee näkemään kaupungin puistoissa, kun ne laskeutuvat maahan syömään, yleensä isolla joukolla. Myös suihkulähteissä lintuja voi nähdä, kun ne kesäkuumalla tulevat suihkulähteille juomaan.

Lisää tietoa munkkiaratista löydät täältä.