Hammaslääkärissä Fuengirolassa – miltä tuntuu kun 10 hammasta poistetaan kerralla ja tilalle väännetään 6 ruuvia leukaluuhun. Kerron tässä artikkelissa tuntemuksistani ja siitä, miten Fuengirolan Borja Alcoholado klinikalla tehty operaatio toteutettiin.

Kävin kolmella hammaslääkärillä Fuengirolassa ja sain kaikilta saman neuvon, ientulehduksen pysäyttämiseksi kaikki ylähampaat pois ja implantit tilalle. Samasta syystä minulta oli jo aiemmin poistettu Suomessa 4 hammasta, joka auttoikin pariksi vuodeksi. Kerron alla vain merkittävimmistä käynneistä. Käyntejä oli kaikkiaan lähes 20, koska väliaikaisia hampaita jouduttiin korjaamaan viikon parin välein.

1. käynti 20.12.2019 – alustava käynti oli maksuton

Hammasklinikaksi valikoitui Clinica Dental Borja Alcoholado Fuengirolassa edullisen hintansa vuoksi. Ensimmäisellä hammaslääkärissä käynnillä lääkäri tarkisti, että homma on teknisesti mahdollinen. Hammaslääkärin tarkistuksen ja röntgenkuvien jälkeen homma sai vihreää valoa. Aika operaatioille varattiin pyhien jälkeiseksi päiväksi tammikuun alkuun.

2. käynti 9.1.2020 – hampaiden poisto ja implattien asennus

HammaslääkärissäVähän jännitti aikaisempien epämiellyttävien hammaslääkärikokemusten johdosta. Mitään tietoa minulla ei oikeastaan ollut operaatiosta, tiesin että 10 hammasta lähtee ja 6 ruuvia tulee tilalle. Homma alkoi koko yläleuan puudutuksella, piikkejä tuli 7-8 kappaletta. Hampaat lähtivät suhteellisen nopeasti. Tämän jälkeen alkoi ruuvien laitto. Juurikanavia (kai) suurennettiin ja sieltä, mistä jo aiemmin oli viisauden hampaat poistettu, ikenet avattiin, luu putsattiin ja tehtiin reiät implanteille eli ruuveille. Kun ruuvit oli paikoillaan, ikenet ommeltiin kiinni. Koko varsinainen operaatio kesti tunnin ja kolme varttia. Tämän jälkeen otettiin vielä röntgenkuva, jolla tarkistettiin, että kaikki on ok.

Ison operaation jälkeen

Koko operaatio oli vähemmän epämiellyttävä kuin mitä odotin, mutta miellyttävä ei se todellakaan ollut. Kipua en tuntenut missään vaiheessa. Noin tunnin ajan operaation jälkeen olo oli vähän tokkurainen, mutta sen jälkeen olo parani nopeasti. Olin saanut jo etukäteen kahta eri kipulääkettä joita voisin ottaa vuorotellen 4 tunnin välein. 10 päivän kuurin aikana käytin vain toista särkylääkettä 8 tunnin välein ja tulin sillä toimeen. Lääkekuurin jälkeen särkyä ei enää ollut. Tässä vaiheessa vain toivoin, että kaikki menee hyvin, implantit luutuvat kiinni ja varsinaisten hampaiden asennus voidaan aloittaa 3 kuukauden päästä. Mutta, näinhän se ei mennyt.

3. käynti 19.1.2020 – tikkien poisto

Tämä oli miellyttävin tikkien poisto elämässäni. Hoitaja oli tosi varovainen, eikä kiskonut tikkejä hullun lailla saadakseen sakset niiden alle.

Tähän tuli pitkä tauko korona-epidemian vuoksi.

4. käynti 15.5.2020 – parantumisjatkeiden asennus

Seuraava merkittävämpi käynti oli vasta korona rajoitusten vähän helpottaessa kun ns. paranemisjatkeet ruuvattiin paikoilleen. Ne auttavat ikeniä muotoutumaan lopulliseen muotoonsa varsinaisien implanttien ympärille.

5. käynti 25.5.2020 – muottien otto lopullisia hampaita varten

Tämä oli jälleen vähän yllätyksenäkin tullut pidempi operaatio. Silloin otettiin muotit lopullisia hampaita varten. Se oli vähän kivuliaskin ajoittain, puudutusta siinä ei käytetty. Tämäkin operaatio kesti yli tunnin.

Seuraava käynti venyi noin pitkälle, koska tässä välissä sain jo yhdet hampaat, mutta lääkäri ei ollut niihin tyytyväinen ja tilasi uudet. Siinä meni ylimääräiset 2 viikkoa.

6. käynti 30.6.2020 – lopullisten hampaiden ensimmäinen sovitus

Nyt pääsin jo ensimmäisen kerran kokeilemaan lopullisia hampaita. Hampaiden purupintoja muokattiin alustavasti niin, että sopivat alahampaiden kanssa yhteen. Oli outo ja mukava tunne kun uusia ylähampaita porattiin enkä tuntenut mitään! Jo tässä vaiheessa hampaat tuntuivat erittäin miellyttäviltä väliaikaiseen proteesiin verrattuna.

7. käynti 20.7.2020 – uudet hampaat suuhun ja ravintolaan syömään pihviä

Tämä oli se odotettu viimeinen käynti hammaslääkärissä, uudet hampaat ruuvattiin suuhun ja niitä vielä vähän hienosäädettiin purennan osalta. Olin odottanut tätä hetkeä. Väliaikaisella proteesilla kun en pystynyt puremaan edes banaania, koska hampaat irtosivat purressa. Pihvin syömisestä oli turha edes haaveilla. Edellä mainitusta syystä, kävelin hammaslääkäristä suoraan ravintolaan syömään pihviä ja kotona popsin vielä omenan jälkiruoaksi.

Kannattiko homma

Käynti hammaslääkärissä Fuengirolassa oli melko kallis homma, mutta silti, kyllä kannatti. Toisaalta, hinta oli vain noin puolet Suomen hinnasta. Mitä tästä kokemuksesta on jäänyt mieleen, Clinica Dental Borja Alcoholadon äärettömän ystävällinen palvelu, myös suomen kielellä ja aina minua autettiin, kun tarvitsin apua. Väliaikaisten hapaiden kanssa oli paljon ongelmia ja niitä korjattiin yli 10 kertaa, eikä niistä käynneistä veloitettu erikseen.