Select Page

Olin saanut kolmelta eri hammaslääkäriltä neuvon, kaikki ylähampaat pois jotta tulehdus saadaan kuriin. Siinä meni vuosi pari sulatellessa mutta vihdoin joulukuun 2019 alussa rohkaisin mieleni ja menin hammaslääkäriin. Hammasklinikaksi valikoitui Borja Alcoholado koska hinta oli siellä huomattavastikin muita edullisempi.

Halusin korvata omat ylähampaani implanteilla. Ensimmäisellä käynnillä tarkistettiin, että homma on teknisesti mahdollinen, lääkäri tarkisti ja otettiin röntgen kuvat. Homman toteutus sai vihreää valoa ja aika operaatioille varattiin pyhien jälkeiseksi päiväksi, tammikuun alkuun.

9.1.2020 sitten koitti suuri päivä. Vähän jännitti aikaisempien epämiellyttävien hammaslääkärikokemusten johdosta. Mitään tietoa minulla ei oikeastaan ollut operaatiosta, tiesin, 10 hammasta lähtee ja ruuveja tulee tilalle. Homma alkoi koko yläleuan puudutuksella, piikkejä tuli kai jotain 6-8 kappaletta. Hampaat lähtivät suhteellisen nopeasti, vaikka osaa lääkäri joutui jonkin aikaa kitkuttamaan ennen kuin irtosi. Tämän jälkeen alkoi ruuvien laitto. Juurikanavia (kai) suurennettiin ja sieltä, mistä jo aiemmin oli viisauden hampaat poistettu samasta syystä, ikenet avattiin, luu putsattiin ja tehtiin reiät implanteille eli ruuveille. Kun ruuvit oli paikoillaan, ikenet ommeltiin kiinni. Koko varsinainen operaatio kesti yli puolitoista tuntia. Tämän jälkeen otettiin vielä röntgenkuva, jolla tarkistettiin, että kaikki on ok.

Koko operaatio oli vähemmän epämiellyttävä kuin mitä odotin, miellyttävä ei se tosin missään mielessä ollut. Kipua en tuntenut missään vaiheessa. Noin tunti operaation jälkeen olo oli vähän erikoinen mutta sitten olo normalisoitui. Olin saanut jo etukäteen kahta eri särkylääkettä joita voisin ottaa vuorotellen 4 tunnin välein. Seuraavan 10 päivän ajan käytin vain toista särkylääkettä 8 tunnin välein, tosin noin tuntia ennen seuraavaa lääkettä huomasi selvästi, että lääkkeen vaikutus on lakkaamassa. Toiseen lääkkeeseen en joutunut turvautumaan koko 10 päivä aikana ja tämän jälkeen ei särkyä enää ole ollut.

Nyt vaan toivon, että kaikki menee hyvin, implantit luutuvat kiinni ja varsinaisten hampaiden asennus voidaan aloittaa 3 kuukauden päästä.

19.1.2020 poistettiin tikit. Minulla on saman vaivan takia avattu aiemmin ikenet ja ommeltu kiinni, tikkien poisto oli erittäin epämiellyttävää ja kivuliastakin. Tämä hoitaja tai lääkäri joka tikit poisti, oli erittäin hellävarainen eikä hullun lailla kiskonut tikkejä jotta saa sakset ompelun alle. Miellyttävin tikkienpoisto elämässäni! Täytyy vielä kiittää hyvästä palvelusta operaation suorittanutta lääkäriä. Kun huomasi minut tikkien poistossa, tuli sisälle ja halusi nähdä onko paraneminen lähtenyt hyvin alkuun. Hienoa huolenpitoa!

Suurin ongelma operaation jälkeen on ollut nämä tilapäiset hampaat, siis ”tekarit”. Mitään ei oikein pysty syömään kun irtoavat heti. Pehmeän banaaninkin haukkaaminen ilman tekareiden irtoamista on mahdotonta. Ikenet kunnollisesti kutistuvat kun turvotus operaation jälkeen laskee ja ikenet paranevat. Ensimmäisen kerran tekareita muokattiin tikkien poiston yhteydessä. Koska ongelma ei poistunut, kävin samasta syystä klinikalla myös tammikuun viimeinen päivä mutta silti, ei pureskelu edelleenkään onnistu. Onnistuu, jos pistä reilusti kiinnitysainetta mutta kun se irtoaa, eivät pysy senkään vertaa paikallaan kuin ennen liimaa.

Jatkkuu, seuraava käynti 25.1.2020…..