Ruskaretki Espanjan Andalusiassa ei ehkä tule ensimmäiseksi mieleen, kun miettii omia mielikuvia
Aurinkorannikosta, mutta ruskaa löytyy myös täältä. Espanjassa ruskan aikana kastanjametsiä kutustaan ”kupari metsiksi tai kultaisiksi metsiksi” ja usein retkeen liittyy myös kastanjoiden keräily. Sivun alareunassa on kuvagalleria retkeltä.


Näitä kuparimetsiä löytyy vuorien rinteiltä, Rondan ympäristöstä, del Valle del Genal:ista ja la Sierra de las Nieves:istä. Alueeseen on nyt liitetty myös promootiokampanja, El Bosque de Cobre (lisää tietoa espanjaksi löydät täältä). Kampanjan tarkoituksena on lisätä kastanjametsien houkuttelevuutta syksyllä, sekä turisteille, että paikallisille ja elvyttää pieniä kyliä. Lisäksi Malagan maakuntaneuvosto on rakennuttamassa 19 uutta luontoa kunnioittavaa vaellusreittiä alueelle.

Me suuntasimme Pujerraan. Pujerran tie kääntyy Aurinkorannikolta tultaessa noin 12km ennen Rondaa vasemmalle, josta itse kylään on matkaa noin 8km. Heti Pujerran tien alussa yllätyimme, miten paljon autoja ja ihmisiä oli tien varrella. Ajoimme Pujerraan asti, koska sieltä alkaisi yksi vaellusreitti. Tämä oli virhe, kaupunki oli aivan tupaten täynnä autoja ja parkkipaikkoja ei ollut vapaana missään. Suuntasimme takaisin tulosuuntaan ja pysähdyimme parissakin paikassa pienelle ruskametsävaellukselle.

Pääosin alueen vuorenrinteen tien varsilla ovat jyrkkiä ja vaikeita kiivetä. Vaikeutta lisäsi myös pudonneet lehdet ja maan märkyys. Mutta kun ylös pääsi, oli se kiipeämisen arvoista. Tätä alueelta löytyy myös huoltoteitä, joita pitkin pääsee helpommin ylös. Metsässä voi nauttia luonnon rauhasta, raikkaasta ilmasta ja syksyn väreistä. Muita vaeltajia ei oikeastaan näkynyt, koska alue on niin laaja emmekä olleet millään merkityllä reitillä.

Useimmille kastanjametsän vaeltajille asiaan kuului myös kastanjoiden kerääminen. Kastanjat ovat syötäviä ja Andalusiassa niitä myydään tulella kuumennettuna. Näitä voimakkaasti savuavia ”grillejä” näkee syksyisin myös Fuengirolaassa, tai näkyi ainakin ennen korona rajoituksia.

Mikä sitten on paras aika tehdä ruskamatka Espanjan Andalusiassa? Aika vaihtelee syksyn lämpötilan ja ilmansuunnan mukaan. Tänä vuonna syksy on ollut kylmä ja ruska oli jo edennyt retkipäivänämme, 8.11.2020, pitkälle. Lämpiminä vuosina ruska-aika ajoittuu marras- ja joulukuun puolivälien väliin.Myös metsän korkeus merenpinnasta vaikuttaa ruskan syntyyn. Mitä ylemmäksi mennään, sitä myöhemmin siellä alkaa ruska-aika.

Ruskaretki Espanjan Andalusiassa on rentouttava kokemus. Voi aistia, suomalaiselle niin tärkeän, metsän rauhan ja ihailla luonnon värejä. Bonuksena retkeltä tulivat kastanjat. Metsässä aika tuntuu pysähtyvän, ei ole kiire minnekään, mutta hetken päästä kun katsoo kelloa, aikaa onkin kulunut tunteja. Tämä oli niin miellyttävä kokemus, että tästä täytyy tehdä vuotuinen perinne. Alue on niin laaja, että retken voi vaikka joka vuosi tehdä eri paikkaan.